您当前位置: 首页  >  学术讲座

讲准字22号:解释可再生能源的国家研发效果:来自33个经合组织国家的实证

发布时间:2018-03-13|浏览次数:

题目:解释可再生能源的国家研发效果:来自33个经合组织国家的实证

主讲:Yonghun Jung

时间:2018年3月17日 10:00

地点:会议中心第二报告厅

主办:管理学院

主讲简介:Yonghun Jung,韩国高丽大学副教授。研究专长:国际经济学、产业组织、应用计量经济学。郑教授,国际知名学者,韩国高丽大学副教授,韩国环境经济学会秘书长。韩国西江大学经济学学士、硕士,美国纽约州立大学经济学硕士、博士。2008年-2010年美国纽约州立水牛城大学讲师。在Korea and the World Economy、Journal of Economics and Economic Education、Korean Economic Studies、Energy Policy等KCI、SCI和SSCI上发表多篇文章。主持并参与多项课题,如The relationship between Non-profit and profit hospitals in America、The Rewards to Entrepreneurship。

主讲内容:本文的目的是双重的:衡量可再生能源的国家研发弹性,并确定各种因素以提高可再生能源的国家研发效果。根据可再生能源的投入需求函数,理论上可以从生产函数中推导出每个国家和每年可再生能源的研发弹性。根据1996年至2012年间33个经合组织国家的数据估算可再生能源的国家研发弹性。我们发现贸易开放度,国内生产总值(GDP),能源和投资组合等各种决定因素都对可再生能源的国家研发弹性影响很大。关于可再生能源国家研发弹性与其决定因素之间关系的回归分析对于文献而言是新的,并且对建立有效的可再生能源战略产生影响。 The purpose of this paper is two-fold: to measure national R&D elasticity of renewable energy and to identify various factors that enhance the national R&D effects on renewable energy. The R&D elasticity of renewable energy for each country and year is empirically estimated from the input demand function of renewable energy theoretically derived from the production function. The national R&D elasticity of renewable energy is estimated using data from 33 OECD countries between 1996-2012. We find that various determinants such as trade openness, Gross Domestic Production (GDP), energy source and portfolio significantly affect the national R&D elasticity of renewable energy. Regression analysis on the relationship between the national R&D elasticity of renewable energy and its determinants are new to the literature, and yield implications for establishing an effective strategy for renewable energy.

欢迎广大师生参加!