您当前位置: 首页  >  学术讲座

讲准字248号:Challenges and Opportunities in the Development of Robotics

发布时间:2017-10-12|浏览次数:

题目:Challenges and Opportunities in the Development of Robotics

主讲:席宁

时间:10月16日9:30

地点:汽车工程研究院224报告厅

主办:汽车工程研究院、汽车与交通工程学院

主讲简介:席宁,香港大学教授。研究专长:机器人、制造自动化、微/纳米制造、纳米传感器和设备、智能控制系统等。席宁教授,香港大学讲席教授,国家“千人计划”创新人才, IEEE机器人与自动化学会侯任主席(2018-2019),IEEE Fellow。席宁教授于1993年12月在美国密苏里州圣路易斯华盛顿大学获系统科学与数学博士学位。目前是香港大学工业和制造系统系讲席教授(Chair Professor),新兴技术研究所所长。加入香港大学之前,曾任美国密歇根州立大学机电与计算机工程系John D. Ryder教授,机器人与自动化实验室主任;曾任香港城市大学机械与生物医学工程系创始人(2011-2013)。席宁教授是IEEE的会士,曾任IEEE纳米技术委员会主席(2010-2011),IEEE机器人与自动化学会行政委员会成员(2013-2015)。目前,已被推选为IEEE机器人与自动化学会候任主席(2018-2019)。研究方向包括机器人、制造自动化、微/纳米制造、纳米传感器和设备、智能控制系统等。

主讲内容:The recent development in information technology and artificial intelligence has significantly enhanced the scale of robotic technology. This talk will present the vision and related research activities on the recent development of robotics, especially in the areas of robotics system, sensor integration, and human/robot collaborations. The ultimate goal is to develop theoretical foundations as well as implementation schemes for robotic and automation systems to increase their efficiency, reliability and safety, and to achieve a robust and intelligent system performance. The applications discussed will involve industrial automation, biomedicine, service robots, as well as emerging application areas. The challenges and opportunities in the development of robotic technology and new applications will be discussed.

欢迎广大师生参加!